ILONA NIEMI
|
Reclining Nude, akryyli pellavalle, 80x130cm, 2021.
|
Mikä on luonnollista, mikä keinotekoista? Maalaukseni nostavat esiin erilaisia, usein naurettavia naiseuteen liittyviä myyttejä ja aivoituksia, kuten naisen samastamisen eläimiin halventavaan sävyyn: naiset ovat narttuja, lehmiä, tipuja tai puumia. Hahmoni rakentavat identiteettiään karnevalistisen rohkeasti, eivätkä turhia selittele, vaikka olisivat puoliksi vaikka kampeloita. Teoksissani eläimet ja ihmiset ovat tasa-arvoisia.
Viime aikojen tapahtumien valossa tasa-arvon utopistisuus korostuu. Ulkoisten seikkojen, kuten vaatetuksen, käyttäminen sukupuolisen alistamisen välineenä näkyy kärjistetysti Afganistanissa. Myös 1400-luvun Euroopassa katoliset kirkonmiehet kehottivat ihmisiä pilkkaamaan ja nöyryyttämään yltiöpäisen korkeisiin hattuihin pukeutuvia ylimystönaisia, joiden prameus koettiin uhkana vallitsevalle yhteiskuntajärjestykselle.
Tällaisia ajatuksia pureksien maalasin mielettömiä hattuja ja lainasin näyttelylleni nimen "Barbaric Splendour" Grayson Perryltä. Perry kuvaa, kuinka muinaisen Kreikan oraakkelit käyttivät termiä paheksuessaan koreilevuutta ja liikaa teatraalisuutta, jota omat hahmoni vaalivat.
Kuvataiteilija Ilona Niemi (s. 1975) esittelee Auran Galleriassa uusia maalauksiaan. Niemi on kiinnostunut naiseudesta konstruktiona ja käsittelee aihetta humoristisella otteella. Näyttelyssä nähdään esimerkiksi hattupäisiä naishahmoja: yhden päässä on paviaani, toisen jättimäinen sammakko.
Ilona Niemi on Skotlannissa ja Yhdysvalloissa kouluttautunut kuvataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä lukuisissa ryhmänäyttelyissä esim. Lontoon National Portrait Galleryssa (2002), Gescheidle galleriassa Chicagossa (2007) ja Turun Taidemuseossa (2007). Hänen yksityisnäyttelyjään on nähty esimerkiksi Joensuun ja Salon taidemuseoissa (2018 ja 2014) ja julkisen taiteen projekti Espoon modernin taiteen museo EMMA:n edustalla (2020).