SAMULI
|
Näyttelyn nimi Periferium viittaa kuvitteelliseen paikkaan, joka on jossain kaukana takamailla. Se saa nimensä sanasta periferia, joka tarkoittaa jotain keskuksen ulkopuolella olevaa tai syrjäistä. Maalaan sitä ihmeellistä, satumaista ja viljavaa maastoa, joka on kaikkialla ympärillämme mutta jotenkin varjossa. Rinnastan Periferiumin uniin, myytteihin, villiin luontoon sekä kuutamoöihin. Vaikka puhun paikoista ja syrjäseuduista, miellän Periferiumin ensisijaisesti vertauskuvaksi joksikin meidän mielessämme ja ajattelussamme olevaksi. Tietoisuuden fokus keskittyy muutamaan asiaan kerrallaan ja fokuksen ulkopuolelle jää paljon mielenkiintoisia asioita. Ne ovat pimennossa mutta kuitenkin olemassa ja jonain tulevana hetkenä ne päätyvät taas valoon.
Maalauksissani on usein eläimiä ja maisemia. Viime aikoina olen tehnyt erityisesti muotokuvia, joissa esiintyy susia ja koiria. Myös tässä näyttelyssä on mukana muotokuvia. Nyt ne kuvaavat Periferiumin tai ”keskusten” asukkaita. Yleensä muotokuvissa tapahtuu jotain yllättävää, joka syventää hahmon olemusta ja pyrkimyksiä. Uusissa teoksissa kasvillisuus ja kukat versovat vapaasti susien kasvoilla. Tässä näyttelyssä Periferiumin väri on sininen ja se levittäytyy näyttelyn teoksiin hiukan eri rooleissa. Maisemallisissa teoksissa siniset alueet, savut ja kasvillisuus johdattavat kohti Periferiumia. Näyttelyn maisemat ovat rakennettu korostetusti värillisten jakolinjojen varaan, jotka kuvaavat kahden maailman kohtaamista tai limittymistä.
Laajemmassa mielessä maalauksissani on kysymys luonnon ja ihmisen suhteesta sekä ihmisen suhteessa omaan rajallisuuteensa. Teoksissani on usein ilmennyt jollain tavalla kahden maailman suhde. Se voi olla kaksinaisuuden tunnistamista ihmisen omassa ajattelussa ja psyykessä tai pohdintaa suhteessa luonnon ja rakennetun ympäristön välillä.
Osa näyttelyn teoksista on ollut esillä Finlayson Art Area-näyttelyssä Tampereella kesällä 2022.
Valtaosa teoksista on uusia ja tätä näyttelyä varten tehtyjä.